Lampen

Lampen

Lampen

Verlichting brengt de juiste sfeer in huis. Door op meerdere plaatsen verlichting aan te brengen ontstaat een optimaal lichtbeeld. Van klassiek tot super modern, van hanglampen tot kinderlampen, ons assortiment lampen bevat voor ieders smaak wel een mooi exemplaar! Wij krijgen veel vragen over verlichting. Graag helpen we u een eindje op weg in de keuze van de juiste verlichting.

Basisverlichting

Deze verlichting zorgt ervoor dat de ruimte egaal wordt verlicht en dat er een algemeen licht is. U kunt hiervoor een of meerdere lampen gebruiken die naar een of enkele kanten licht verspreidt of u kunt meerdere lampen gebruiken die naar verschillende kanten licht uitstralen. Een andere mogelijkheid is te kiezen voor een lamp waarbij het licht naar het plafond uitstraalt. Hierdoor onstaat licht dat als het ware over de ruimte uitwaaiert. Wij maken zelf graag gebruik van dimmers zodat de lichtsterkte aangepast kan worden naarmate het buiten donkerder wordt of wanneer de sfeer daarom vraagt.

Accentverlichting

Accentverlichting zorgt voor een huiselijke sfeer en zorgt voor mooie sfeervolle lichtaccenten. Daarnaast zorgt  deze verlichting voor een goed werklicht voor bijvoorbeeld het lezen van een boek, bij het werken aan tafel of als verlichting voor decoratie aan de muur. Wandlampen zijn zeer geschikt als accentverlichting. Uit onze eigen meubelmakerij bevelen wij de industriële lamp Van Abbeve Industriele Steigerbuis Wandlamp DOWN aan. Dikwijls hebben ook vloerlampen een lichtbron die gebruikt kan worden als werklicht doordat deze een specifieke kant op te buigen is. Denkt u bijvoorbeeld aan een lamp als de Zooff Designs Pandora Vloerlamp. Waar het om gaat is dat de lampen een gericht licht geven wat zorgt voor een huiselijke sfeer en goede functionaliteit.

Sfeerverlichting

Anders dan accentverlichting wat naast sfeer tevens zorgt voor een goed werklicht, wordt sfeerverlichting echt alleen maar ingezet voor het creeren van sfeer. Verlichten doen deze lichtbronnen nauwelijks, het lijkt meer op gloeien. U kunt hierbij denken aan een kaars of haardvuur, maar wanneer we het over lampen hebben bedoelen we hier de tafellampen of schemerlampen mee, het liefst zonder lichtdoorlatend kapje.

Decoratieve verlichting

Lampen hoeven natuurlijk niet alleen maar functioneel te zijn. Steeds meer zien we lampen die helemaal passen in een bepaalde stijl van inrichting en die qua uitstraling verre van neutraal zijn. Het zijn echte blikvangers in de huiskamer. Een goed voorbeeld hiervan is de serie Parecchi van Kare Design. Ze kenmerken zich door het gebruik van verschillende bij elkaar passende lampenkappen en zijn verkrijgbaar als lamp boven de tafel maar ook als wandlamp en staande lampen. Leuk voor thuis, maar ook zeker goed te gebruiken voor de inrichting op kantoor of andere werkruimte.

Andere zeer opvallende lampen zijn te vinden in de categorie kroonluchters. Werden kroonluchters vroeger gebruikt als statussymbool door rijke lieden, tegenwoordig zien we de kroonluchter steeds meer opduiken als sfeervolle tegenhanger in de wat strakker ingerichte interieuren en is er voor elke portemonnee wat wils.

Hoe hang ik een hanglampen het best op?

Veel vragen krijgen wij over hanglampen. Meest gestelde vraag is de vraag hoe hoog een hanglamp nu eigenlijk moet hangen.

De hoogte waarop een hanglamp moet hangen hangt af van de toepassing. Wanneer de lamp boven een eettafel komt te hangen dan hangt de lamp het beste op ooghoogte wanneer je naast de tafel staat. Komt de lamp boven een kookeiland of hoge keukentafel dan hangt u de lamp het beste boven ooghoogte gerekend vanaf een staande positie.

Het verschil laat zich verklaren doordat je aan een kookeiland vaak staat. Wanneer de lamp hier op ooghoogte hangt wordt het zicht op de rest van de kamer belemmert. De lamp moet daardoor iets hoger hangen dan dat boven een eettafel het geval is. Overigens dient u er wel op te letten dat de hele tafel verlicht wordt en dat er geen lichtkringen gaan ontstaan. Wanneer dit het geval is verdient het de aanbeveling de lamp wat hoger te hangen zodat een groter oppervlak wordt verlicht.

Een andere tip is goed te kijken naar de vorm van de tafel waarboven de lamp komt te hangen. Is dit een ronde of vierkant tafel, kies dan centrale verlichting. Wanneer de tafel langwerpig is, kiest u dan voor een langwerpig vorm van verlichting of meerdere lichtbronnen boven de tafel of kookeiland.